Raqs Sharqi Time Machine – kurs i 3 delar med Annah hösten 2020

En 10 veckors kurs i 3 fristående delar, som fokuserar på olika tidsperioder för egyptisk Raqs Sharqi: Golden Era, 70-90-tal och “nutid” (från 00-talet till i dag).

Vi fördjupar oss i danen och musiken som den framförts i kabaréer, filmer, nattklubbar och festligheter i Egypten under dessa tidsperioder, och vilka förändringar som skett.

Varje delkurs innehåller teknik, kombos/mini-koreos, improvisationsövningar och musikteori. Deltagarna får även tillgång till musik- och videoexempel samt inspelningar av delar av varje lektion.

Kursen hålls tisdagar med start 29 september – se alla datum, mer om varje delkurs samt anmälningsformulär nedan.

Du kan anmäla till hela terminen på en gång (10 ggr), till separata delkurser eller köpa “klippkort” på 5 valfria lektioner under kursen.

Kursinformation & priser

Hel termin Raqs Sharqi Time Machine – 1200 SEK / 100 EUR / 130 USD

Del 1 – Vintage / Golden Era Raqs Sharqi

Photo: Thomas Buschberg

29 september, 6 oktober & 13 oktober

Detta är tidseran då de nu legendariska dansöserna Samia Gamal, Tahia Carioca, Naima Akef mfl gjorde succé på vita duken, och då Raqs Sharqi som vi känner dansen i dag kan sägas ha uppstått. Denna del av kursen täcker perioden 1940-1960 ca. (den egyptiska filmindustrins Golden Era omfattar även 60-talet, men delkursen inriktar sig på den “tidiga” delen av eran).

Många individuella skillnader mellan olika dansöser fanns – men också en del karakteristiska rörelsemönster. Vi går igenom och fördjupar oss i både det gemensamma och det specifika, med musikanalys av några av de stycken som också blivit legendariska från denna tid.

3 ggr – 400 SEK / 35 EUR / 45 USD

Del 2 – Classic Raqs Sharqi 60-80-tal

Photo: Thomas Buschberg

20 oktober, 3 november & 10 november
(uppehåll ve 44)

Under 60- och 70-talet började nattklubbarna etablera sig i Kairo, flera av dem på de stora lyxhotellen som Semiramis, Four Seasons och Mariott. Musiken och dansen hade även förändrats – de “stora” dansöserna – som Nagwa Fouad, Souheir Zaki, Fifi Abdou, Lucy och Mona El Said – hade nu egna orkestrar och egenkomponerad musik. Det var även nu som mejansen – dansösens karakteristiska entréstycke med slöja – kom till.

3 ggr – 400 SEK / 35 EUR / 45 USD

Del 3 – Modern Cairo Nightclub Raqs Sharqi & Shaabi

Photo: Thomas Buschberg

17 november, 24 november, 1 december & 8 december
4 ggr – 500 SEK / 45 EUR / 55 USD

Dagens Raqs Sharqi på Kairos nattklubbs- och bröllopsscen är såklart också väldigt varierad från dansös till dansös. Men en del övergripande stilskillnader i förhållande till tidigare finns, både i dansen och musiken. Och under den tidsperiod som denna sista delkurs omfattar – från 1990-talet till i dag – har det hänt enormt mycket både stilmässigt och med förhållandena för professionella dansöser och musiker i Egypten.

Nu har den internationella festival- och workshopvärlden vuxit fram. Instagram och YouTube har gjort sitt intåg och dansen har miljontals utövare i alla länder. Detta har gjort Raqs Sharqi till en älskad konstform världen över, men har också lett till stora variationer i hur dansen framförs. Många tolkningar finns av vad som anses vara “magdans”, ibland med uttryck långt från dansens ursprungskulturer.

Samtidigt har dansen – och musiken – i de traditionella sammanhangen i Egypten fortsatt utvecklas, till viss del med influenser utifrån men också oberoende av detta. Många dansöser i Kairo har flyttat dit från andra länder, och har varierande grad med sig egen stil och uttryck in i dansen. Shaabimusiken är nu också en etablerad del av många dansösers shower, vilket också påverkar dansens karaktär.

4 ggr – 500 SEK / 45 EUR / 55 USD

Drop-in / klippkort 5 ggr

Ta vilka 5 lektioner som helst under hösten.
650 SEK / 60 EUR / 70 USD

Kursanmälan

För att anmäla, fyll i formuläret nedan och betala in din kursavgift. Observera att anmälan inte är fullständig / behandlas förrän avgiften kommit in till oss.
Betalning kan ske via
– Swish to 123 471 91 26 (Sweden only)
– Bankgiro 760-5314 (Sweden only)
– PayPal till info@fireflow.se
– Banköverföring från utlandet: IBAN SE5480000831395340241701, BIC: SWEDSESS
Anmälan är bindande, kursavgift återbetalas enbart mot uppvisande av läkarintyg, eller om kursen ställs in av oss. Vid inställd kurs återbetalas belopp motsvarande återstående kurstid.

Kursanmälan – Onlinekurser hösten 2020
Betalningsvillkor
Behandling av personuppgifter
Vi behandlar dina personuppgifter i enlighet med Dataskyddsförordningen.
De lämnas aldrig ut till någon annan, och sparas enbart under den tid du går någon kurs hos oss, såvida du själv inte medgivit något annat.
Om du vill prenumerera på någon av våra e-postutskick så anmäl detta nedan.
(Kursanmälan gör inte att du med automatik läggs till i någon e-postlista, förutom den som enbart används för kursens medlemmar)
Prenumeration på Fireflow’s nyhetsbrev

Rulla till toppen